Is jouw tuinhuis toe aan een nieuw likje verf?

 

Onze tuinhuizen, blokhutten en terrasoverkappingen krijgen het hard te verduren door de agressieve invloed van onder andere de zon en regen. Daarom raden we je aan om je buitenschrijnwerk elke drie à vijf jaar te behandelen. Met aangepaste producten kan je de vochtigheid regelen, bescherming bieden en afschilferen en vergrijzen van je tuinhuis voorkomen.

Welke verf kan je best gebruiken?

Een tuinhuis is meestal gemaakt uit een lichtere houtsoort zoals vuren of den. Dit zijn levende houtsoorten die reageren op de omgeving. Het is belangrijk om gepaste verf te gebruiken zodat het hout steeds kan blijven ademen. Er is veel verschil in kwaliteit van verf.  Je mag ervan uitgaan dat consumentenverf lang niet zo goed is als professionele verf. Die laatste mag dan enkele euro’s duurder zijn, ze gaat wel makkelijk drie tot vier keer langer mee. Daardoor bespaar je op termijn geld en tijd.

Een goede buitenverf beschikt over de volgende kwaliteiten:

 • Uitstekende dekking
 • Goede vloeiing
 • Goed glansbehoud
 • Beschermend
 • Weervast
 • Waterafstotend
 • Uitstekende duurzaamheid

Het voorbereidende werk

Goed begonnen is half gewonnen. Met de juiste voorbereiding wordt je schilderwerk een gegarandeerd succes. Hoe ga je tewerk bij het schilderen van houten tuinhuizen, maar evenzeer bij grotere poolhouses of terrasoverkappingen? 

 1. Ontvet het oppervlak dat reeds behandeld is met beits of evernis met ammoniakwater (verdunning van 10% in water).
 2. Laat alles drogen.
 3. Schuur het houten oppervlak, indien nodig, lichtjes af met fijn schuurpapier, korrelgrootte ongeveer 240. 
 4. Stof je hout af met een handborstel.

          Is het hout reeds geverfd? Wil je herschilderen omdat het hout plaatselijk of geheel afschilfert?

        1. Verwijder de oude beschermingslaag met afbijtmiddel of brand de verf af met een verfbrander. 
        2. Laat alles drogen.
        3. Schuur het oppervlak lichtjes af.
        4. Stof het hout af met de handborstel.

Zorg er altijd voor dat het hout volledig droog is voor je het gaat schilderen, zo dringt het product er beter in. Je kan eventueel ook gebruikmaken van een verfspuit, zodat alles mooi egaal geschilderd is.

Op onze website kan je verschillende realisaties terugvinden in alle mogelijke kleuren en stijlen. Elk project is voor ons uniek en wordt aangepast aan jouw wensen. Als je zelf graag je tuinhuis schildert, kies je best voor een natuurkleur. Geen zin in schilderwerk? Kies dan voor onderhoudsarm thermohout, dit hoef je niet te schilderen. 

Veel schilderplezier!