Ik wil een terrasoverkapping: 5 dingen waarbij je even moet stilstaan

 

Onder een terrasoverkapping kan je rustig genieten van de zomerwarmte en een heerlijk glaasje terwijl je gezellig bijbabbelt met vrienden of familie. Even de schaduw opzoeken na een plons in het zwembad of gezellig dineren bij zonsondergang? Het kan allemaal. Een terrasoverkapping biedt comfort, is praktisch en kan voor verschillende dingen gebruikt worden.  Bovendien zijn ze erg populair. Dat komt omdat ze in vele verschillende mogelijke grootten en stijlen gebouwd kunnen worden. Een terrasoverkapping is helemaal aan te passen aan je persoonlijke stijl- en comfortwensen.

Terrasoverkappingen kunnen vrijstaand, aan een tuinhuis of aan een woning bijgebouwd worden. Ben je op zoek naar een terrasoverkapping maar weet je niet goed waar je rekening mee moet houden? Wij hebben 5 aandachtspunten voor jou opgesteld waar je best even bij stilstaat.

Waarvoor wil je jouw terrasoverkapping gebruiken?

Het is belangrijk dat je op voorhand goed nadenkt over de functie van je overkapping. Wil je graag eten onder je terrasoverkapping? Dan ligt eentje in de aanbouw voor de hand. Zo’n overkapping biedt meteen ook bescherming tegen overmatig zonlicht en houdt de warmte buiten. Ook een vrijstaande overkapping kan, deze worden vaak gebruikt om een extra ontspanningsplaats te creëren in de tuin.

Hoe is je terras georiënteerd?

Waar schijnt de zon en opp welk moment? Heb je ’s avonds last van een laaghangende zon? Een terrasoverkapping moet ervoor zorgen dat je meer en langer kan genieten van je terras. De oriëntatie van de zon bepaald mee waar je terrasoverkapping moet komen. Win eventueel advies in bij je architect als dit nodig is.

Welke voorzieningen regel je vooraf?

Hoe ver wil je gaan in je comfort? Tegenwoordig kan je je terrasoverkapping uitrusten met verwarming, ingebouwde verlichting en zelfs muziek. Hiervoor heb je natuurlijk elektriciteit nodig. Wie net zijn droomhuis gebouwd heeft, mankeert vaak budgettaire ruimte om de terrasoverkapping meteen te realiseren. Als je nog niet direct een terrasoverkapping wil bouwen kan je een wachtbuis installeren zodat er later makkelijk elektriciteit voorzien kan worden.

Hoe groot moet de overkapping worden?

Hoe groot een terrasoverkapping moet zijn hangt sterk af van de grootte van jouw terras en tuin. Gemiddeld is een terrasoverkapping zo’n 20 vierkante meter. Omdat wij onze constructies in onze eigen schrijnwerkerij maken kunnen we alle projecten op maat uitwerken.

Bescherming tegen weer en wind

Een terrasoverkapping is geen veranda. Compleet beschermd tegen alle weersfactoren ben je dus niet. Toch kan je nadenken door enkele kleine aanpassingen je comfort verhogen. Zo kan je kiezen voor zij-elementen aan de kant waar de wind het allermeest waait of kan je een regenwaterafvoer voorzien.