Hoe onderhoud ik mijn bijgebouw?

Bij LSB Blokhutten kiezen we bewust voor kwalitatief en duurzame materialen om uw project te realiseren zodat u lang van uw bijgebouw kan genieten. Maar aangezien deze dagelijks blootgesteld worden aan de weersomstandigheden en intensief gebruikt worden, is een regelmatig onderhoud van uw blokhut belangrijk om nog langer van uw project te kunnen genieten. We zetten hieronder even enkele tips op een rijtje.

Enkele algemene tips

· Jaarlijks olieën van de scharnieren van deuren en ramen (tip: gebruik hiervoor WD-40 spray)
· Waterafvoeren controleren op vastzittende bladeren (vooral tijdens de herfstperiode)
· Controleer de beglazingskitvoegen binnen en buiten van de ramen & deuren. Als er ruimte tussen zit, bestaat de mogelijkheid dat er water binnendringt.

Constructie met onbehandeld vurenhout

· Hout eerst stofvrij maken met een zachte borstel; is belangrijk voor de goede hechting van de beits
· Afschuren op nieuw hout is niet nodig.
· Op nieuw, proper onbehandeld hout : 3 lagen aanbrengen: 1 grondlaag en 2 afwerklagen
· Schilder steeds in de richting van de houtnerf
· Breng als grondlaag Aqua Multi kleurloos aan, zowel de binnen- als buitenkant. Dit houtverduurzamingsmiddel dringt diep in het hout en beschermt preventief en curatief tegen blauwschimmels, zwammen en houtrot.
· In houtbeits heb je de keuze tussen een transparante of een dekkende afwerking:

Bij transparante houtbeits blijft de structuur en de tekeningen van het hout zichtbaar na de behandeling. Het resultaat van de kleur is afhankelijk van het absorptievermogen en de aantal lagen beits. Nabehandeling ± 2 à 3 jaar

Bij dekkende houtbeits: blijft de structuur van het hout zichtbaar maar de houttekeningen niet.
Nabehandeling ± 3 à 5 jaar.

· Indien je je tuinhuis een opfrissingsbeurt wil geven en zijn de verflagen een beetje aan het afbladeren, dien je eerst te schuren.
· Ontvet hierna het hout met synthetische thinner, die je aanbrengt met een pluisvrije doek. Laat goed drogen vooraleer je een laag beits aanbrengt. 1 laag ter herhaling is voldoende.

Waarom beits i.p.v verf?

Je gebruikt best beits in plaats van een gewone verf of lak. Een gewone verf of lak is niet geschikt om een tuinhuis te schilderen omdat deze niet elastisch is. Beits beweegt met het hout mee, wat ervoor zorgt dat de houtstructuur er goed blijft uitzien. Door te beitsen voedt je het hout en het geeft ook extra bescherming tegen de weersinvloeden.