Nu de winter al een tijdje halsstarrig weigert om een volgende prik uit te delen, begint het bij jou misschien al te kriebelen om je tuin in het voorjaar te gaan aanpakken. Hoort daar een nieuwe blokhut of carport bij, dan is de houtsoort een van de overweging die je zeker moet maken. Wij werken standaard met vurenhout of het ecologische alternatief thermowood.

 

Strak Tuinhuis Thermohout Glazen Schuifwanden

Vurenhout

Vurenhout is de ingeburgerde term voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het is makkelijk te bewerken en betaalbaar. Nog enkele eigenschappen die in het voordeel van vurenhout spreken:

  • Vurenhout droogt snel en gemakkelijk. Om blauwschimmel en vervuring te vermijden, wordt het vers gezaagd hout in onze eigen schrijnwerkerij vaak snel opgelat. Dat maakt een goede oppervlaktedroging mogelijk. Aangezien de mindere kwaliteiten veel noesten hebben, die er na droging uit kunnen vallen, is het voor specifieke toepassingen goed om de noesten goed te controleren. 
  • Vurenhout is sterk, heeft een relatief laag gewicht en is makkelijk te bewerken. Dit maakt het een uitstekende houtsoort voor constructieve doeleinden.
  • Vuren is goed te verven of te beitsen. Wij adviseren al onze klanten het vurenhout regelmatig een nieuwe schilderbeurt te geven. Vuren is niet de meest duurzame soort, maar hiermee vergroot je de duurzaamheid uiteraard flink. 

Thermowood

Een ecologischer alternatief voor hardhout is thermowood. Dat wordt gemaakt van Europees naaldbomenhout. Een belangrijk kenmerk is het verhittingsproces waardoor het hout ongevoelig wordt voor vocht, schimmels en andere invloeden. Thermowood wordt steeds populairder en biedt heel wat voordelen.

  • Van nature is Thermowood niet duurzaam en ongeschikt voor buitengebruik. Door het hout echter langdurig te verhitten in een speciale oven verandert de structuur en duurzaamheid ervan. Het verhitten van het hout gebeurt enkel met hete stoom en er worden geen chemische middelen bij gebruikt, in tegenstelling tot bij geïmpregneerd hout. De ecologische voetafdruk van thermowood is dan ook beperkt tegenover die bij tropisch hardhout.
  • Thermowood is erg vormvast heeft hetzelfde natuurlijke uitzicht als hardhout. Er zijn ook verschillende mooie thermohoutsoorten te koop die net als hardhout na verloop van tijd op natuurlijke wijze vergrijzen.
  • Het thermohout is ook prijsvoordeliger dan composiet en hardhout.
  • Aangezien het goedkoper is, vormt thermowood een aantrekkelijk alternatief voor hardhouten of composieten tuinschermen. Het vraagt ook weinig onderhoud en kan op dezelfde manier behandeld worden als elke andere houtsoort.

Thermowood is bovenal geschikt als gevelbekleding. Vraag zeker voldoende inlichtingen in onze toonzaal als je het ook wil gebruiken voor toepassingen zoals een pergola of poolhouse. Spring eens binnen, en laat je inspireren.