De tijd dat we ons tuinhuisje achter in de tuin wegmoffelden, ligt ver achter ons. In elke nieuwe trend staat ‘genieten’ centraal. De terrasoverkapping, blokhut of heuse poolhouse is een gezellig plekje waar je tot rust komt, of met vrienden lange zomeravonden doorbrengt. Maar kan je zo’n bijgebouw wel zomaar oprichten? Welke regelgeving volg je best?

In de meeste gevallen is een aanvraag tot bouwvergunning niet nodig, maar eens bepaalde voorwaarden zijn overschreden, kan het wel noodzakelijk zijn dat je meldingsplicht hebt, of een bouwaanvraag moet indienen.

Poolhouse Plat Dak

Regelgeving

Ga je je informeren, dan volg je best de regelgeving omtrent ‘bijgebouwen’. Een bijgebouw is een apart staande aanbouw, zoals onder andere terrasoverkappingen, tuinhuizen en poolhouses. Je kan een poolhouse zomaar plaatsen indien geen van deze regels wordt overschreden:

  • Het totaaloppervlak aan bijgebouwen die zich op jouw stuk grond bevinden meet niet meer dan 40 vierkante meter. Overschrijd je (alles samen gemeten) de 40 vierkante meter, dan ben je verplicht om je meldingsplicht na te komen of een bouwaanvraag in te dienen.
  • De hoogte van de poolhouse kan niet hoger liggen dan 3,5 meter.
  • De poolhouse mag maximaal op een afstand van 30 meter van de primaire woonst liggen.
  • Voor de zijtuin geldt dat het bijgebouw op 3 meter van de perceelgrens moet komen te staan, voor de achtertuin op 1 meter, ofwel tegen een reeds bestaande scheidingsmuur.

Ga je enkel voor een bijgebouw dat je auto beschermt tegen alle mogelijke invloeden van de natuur? Ook bij de bouw van een carport hou je best enkele regels in acht

Uiteraard moet je jouw persoonlijke ruimte goed in het achterhoofd houden. Per gemeente kunnen de regeltjes verschillen. Win dus zoveel mogelijk informatie in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb je de nodige vergunningen op zak? In onze showroom kun je je uitgebreid laten inspireren. Wij bespreken graag welke mogelijkheden jouw tuin te bieden heeft. Tot binnenkort?