Een tuinhuis of blokhut is vandaag al lang niet meer louter een berghok. Steeds meer mensen richten er een knusse zithoek in, en klussers maken er hun werkplek van. Dan is het niet zo’n gek idee om na te denken over isolatie bij de bouw ervan. Het vergt wat energie van de doe-het-zelver, maar je wil toch het hele jaar door comfortabel kunnen zitten of werken?

 

Q Box Met Terras Balen (2)

Hout is op zich geen isolerend materiaal. Het is wel vele malen effectiever dan baksteen om tocht en nattigheid buiten te houden. Wij raden hiervoor Thermowood aan: hout dat door langdurige verhitting en droging verduurzaamd is. Door dit proces verandert de chemische structuur van het hout in die mate dat het ultrabestendig wordt tegen vocht, schimmels, bacteriegroei en insecten. Daardoor spreken we ook wel over thermisch gemodificeerd hout of thermisch hout. Het heeft de eigenschappen en kwaliteiten van hardhout maar niet de ecologische nadelen ervan.

Bescherm vloer en wanden

Thermowood biedt je enige bescherming, maar er zijn meer maatregelen die je zelf kan treffen om de koude aan de buitenzijde van je tuinhuis, poolhouse of garage te houden. Je zal zowel over de vloer, de wanden als het dak vooraf moeten nadenken.

Via de grond gaat bijvoorbeeld veel energie verloren. Vloerisolatie is zeker en vast een must. Het levert bovendien een belangrijke bijdrage aan het gevoel van comfort. Om de vloer te isoleren kun je tuinhuis het beste op een betonplaat funderen. Deze vloer kun je eventueel storten op een extra isolatielaag van een vijftal centimeter. Piepschuim is een klassieker, maar er zijn ook ecologischer alternatieven zoals hennepplaten of -dekens op de markt. 

Nu het tuinhuisje op beton staat kun je de wanden gaan isoleren. Heb je zelf handige handen? Dan stellen wij graag op maat een doe-het-zelf bouwpakket samen met alle nodige instructies en bouwmaterialen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen de werken te laten uitvoeren door ons ervaren plaatsingsteam.

Bij LSB Blokhutten staan we graag met raad en daad bij voor de opbouw van je tuinhuis. Kom je in onze showroom inspiratie opdoen, dan begeleiden we je naar een gerichte oplossing voor jouw specifieke vragen en eisen.

Interesse? Kom langs of contacteer ons.