Een houten garage of carport zijn van goudwaarde bij winterweer. Problemen met starten of ijs krabben behoort tot het verleden, zeker wanneer je voor een dichte garage gaat. Voor je je woning gaat uitbreiden of een bijstaand gebouw op je grond plaatst, dubbelcheck je best de gemeentelijke voorschriften

 

Carport tuinhuis plat dak Dessel

Wordt je carport tegen het huis aan gebouwd? In dat geval ben je altijd verplicht je plannen te melden. De gemeente aanziet je plannen immers als een uitbreiding van de woning. Voor een carport die tegen de zijgevel komt te staan, volstaat meestal een meldingsplicht.

Hieraan zijn echter wel voorwaarden verbonden:

De carport mag of moet

  • niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond
  • de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen
  • in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven
  • in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelsgrens blijven
  • tegen een aanpalend gebouw gebouwd, mogen ze tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

Losstaande bijgebouwen in de tuin, zoals carports, garages en poolhouses zijn in vele gevallen vrijgesteld van vergunning. Je moet dan wel onder de maximale veertig vierkante meter blijven die je aan je woning mag aanbouwen. 

Verder mogen of moeten de bijgebouwen:

  • een hoogte van 3,5 meter niet overschrijden (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw),
  • maximaal 30 meter van de woning opgetrokken worden,
  • in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven,
  • in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.

Bij LSB Blokhutten kies je voor een garage of carport die - mits het juiste onderhoud - een zeer lange levensduur kent. Alles is mogelijk: cottage of modern, met een hellend of een plat dak. De plaatsing doe je als een echte doe-het-zelver of laat je eenvoudig aan onze vakmensen over. Geïnteresseerd? Contacteer ons, of kom langs in onze showroom en laat je inspireren.


Bronnen: livios, Ruimtelijke Ordening